Přestaňte doufat v talent a začněte raději věřit na tvrdou práci

Pokud nemáte talent, těžko se uplatníte ve vrcholovém sportu. Na vše ostatní mnoho talentu nepotřebujete, ale potřebujete tvrdě pracovat.

Talent je něco fixního. Buď ho máte, nebo ne. Pokud ne - smůla! Nebyli jste vybráni, hvězdy vám nepřály, osud se k vám otočil zády. Pokud budete věřit v iluzi talentu, jen těžko se budete posouvat v kariéře dopředu. Doufání a hledání toho, v čem mám talent je podle mě jedna z největších pracovních mýtů, se kterými se setkáváme. 

Když jsem byl na střední, lidi mi říkali jak mám talent na jazyky, jak mi to jde snadno a jsem v tom dobrej. Já jsem v tom žádný talent neviděl, jen jsem věnoval spoustu volného času studiem jazyků na jazykovým kurzech, čtením, doučováním a hledal jsem každou příležitost, jak se zlepšit. Chtělo tomu prostě věnovat výrazně více času, než věnovali ostatní. 

Když jsem se hlásil na vysokou, dal jsem si přijímačky jen na jeden konkrétní obor na VŠE, nic jiného, žádné zálohy. Na přijímačkách jsem získal nejvíce bodů ze všech. Co mi zajistilo první místo, že by zas talent? Žádný talent. Matika pro mě byla extrémně těžká. Dalo se ale očekávat, že existuje množina příkladů, které se tam mohou objevit. Spočítal jsem tedy všechny vzorové příklady, všechny je prošel na doučováních (to zabralo asi měsíc a půl) a potom jsem koupil všechny (ano, všechny) knížky, které měly vzorové testy na matiku na VŠ. Ty jsem spočítal do posledního příkladu (asi další měsíc a půl). 

Mozart se považuje za jednoho z největších géniů ve vážné hudbě. Co o něm říká Phil Grabsky, autor dokumentu o tomto skladateli In Search of Mozart? "I was intrigued by this term "genius", because as far as I can see it is completely useless. His talent wasn't simply a gift from God, it was the result of tremendously hard work."-

Vítězství (kromě sportu, vážné hudby a jiných extrémů) v kariéře závisí především na tom, kolik času do toho dáte, ne na vašem talentu. Co tedy řešit víc, než talent? 

Řešte abyste se ve vašich dovednostech každým dnem posouvali a byli lepší v tom, co děláte. Vřele doporučuji knížku So Good They Can't Ignore You.  Za doporučení nemám ani korunu, je to prostě skvělá knížka a Bookdepository je mé oblíbené knihkupectví. Robert Vlach o ní říká, že jde o "nejlepší knihu o kariérní strategii posledních let". Neváhejte, jděte a kupte jí a začnete aplikovat tipy v ní.