Ladění techniky vezměte ze sportu do businessu a zlepšujte se tak každý týden.

 espresso / sxc.hu

espresso / sxc.hu

Před čtrnácti dny jsem psal o tom, proč je dobrý nápad pozvat vašeho šéfa na kafe, a získat tak cennou zpětnou vazbu k vaší práci. Dnes bych vám rád ukázal (nebo spíše jen připomenul) něco, co už nejspíše víte. A nejspíše to ale neděláte.

Víte to, znáte to nejspíše ze sportu, ale nepoužíváte to v businessu.  

Představte si, že byste trénovali na fotbalový turnaj, snažili byste se o zaplavání rekordního času volným způsobem a přitom byste se nikdy nezastavili a nehodnotili ani vaší dosavadní techniku, ani snažení. 

Jestli jde něco sportovcům něco náramně dobře, je to právě hodnocení a ladění jejich techniky v pravidelných intervalech. Jedna naše rodinná známá je houslová virtuózka. Ne jedna z těch na Karlovo mostě, ale špičková houslistka, která jezdí po světě. Když se jí zeptáte, jak dlouho trénuje třeba minutovou část jedné těžké skladby, odpoví vám, že klidně týden. Týden pilovat jednu minutu, to je šílenost ne? 

Není, pokud chcete být opravdu sakra dobrým. 

Sám Tiger Woods několikrát za svou kariéru měnil svůj golfový švih, a to i po tom, co vyhrál Masters v roce 1997 o 12 ran (pro negolfisty: krutě dobrý náskok). Kamarád, který závodil v gymnastice si vedl deník, do kterého si každý den zapisoval jak trénoval, jaké měl časy a ten den jedl. Tyto deníky vám ukázal klidně tři roky nazpět.

Nemusíte to brát do extrému, ale pokud chcete být opravdu dobrým, musíte se čas od času zastavit a zhodnotit vaši práci, vaše zvyky. Navrhuji vám, ať se pozvete na kafe a každý týden na hodinu. 

Vyhraďte si hodinu času, zhodnoťte vaši práci na vašich cílech, co se vám daří v práci, co se vám nedaří a jak jste efektivní.  

Pokud se každý týden pravidelně zastavíte alespoň na hodinku, budete se dramaticky zlepšovat a ladit tak svou techniku. Cesta k tomu stát se krutě dobrým. 

Kdy se můžete pozvat na kafe nejdříve? Zítra?