Uběhnutých padesát kilometrů – co jsem se naučil a jak můžete vybudovat nový zvyk.

Dnešním odpoledním proběhnutím jsem překonal za posledních pár týdnů laťku padesáti uběhnutých kilometrů. Nevynechal jsem zatím ani jeden den. Nikdy v životě jsem neběhal a ze začátku šlo jen o experiment, jestli to, co jsem vyzkoumal z mnoha knížek, a článků o budování zvyků funguje. Funguje, ale nejspíše ne, to co jste si mysleli. 

2006_rocky_balboa_047.jpg

Zapomeňte na malé změny. Zkuste zítra přijít za vaším šéfem a sdělit mu, že vaším cílem pro tento rok je zvýšit obrat o 0,0001%. Pokud nepracujete v RSJ Investu či jiném miliardovém businessu, nejspíše vás vyhodí. Mikroskopický pokrok, který nevidíte ani pod lupou, vás nebude dostatečně motivovat. Zkoušel jsem několik dní běhat kolem koleje. Zabralo to asi pět minut. Nemělo to absolutně žádné výsledky a rozhodně mě to nemotivovalo.

Jasně, těžko uspějete, pokud začnete s maratony. Ale zkuste si ze začátku ukousnout trochu větší sousto a nebojujte o drobečky. Začít zvyk je lepší tak, abyste dělali jasné pokroky.

Začněte s negativní motivací. Většina self-help gurus vám bude radit, abyste pozitivně mysleli. Abyste si představovali výsledky, jak jste už úspěšní, krásní, a jak už umíte dobře zpívat. Věda bohužel podporuje přesný opak. Jak uvádí Chip a Dan Heath ve své knize Made to Stick, je daleko lepší přemýšlet nad tím, proč se vám něco nepodařilo, než si sebe představovat jako multimilionáře. A jak uvádí Josh Kaufman ve své knize Personal MBA, negativní motivace je dvakrát silnější než ta pozitivní (nepřekvapuje vás, proč jsou všude nějaké „limitované nabídky“?).​

Jak ale využít negativní motivaci? Snadno, vyberte si organizaci nebo charitu, na kterou byste raději shodili atomovou pumu, než jí podporovali. Může to být O2, Philip Morris – nechám to na vás. Nastavte si bankovní příkaz na pár set korun se splatností příští měsíc přímo na jejich konto. Pokud nesplníte cíle, které si stanovíte, nechte příkaz projít. Pokud cíl splníte, příkaz zrušte den před splatností. Jde o účinný trik, jak se negativně motivovat. Taková motivace vás bude neskutečně motivovat.

Negativní motivaci můžete využít i tak, že si předplatíte danou službu. Chcete zhubnout? Zaplaťte si na půl roku trenéra dopředu. Chcete se naučit jazyk? Předplaťte si lekce na rok dopředu. Uvidíte, že uděláte neskutečné pokroky. Nesnášíme vyhazovat peníze z okna, ztrácet již získané.

Vůle je schopnost s omezenou kapacitou a dá se posilovat jako sval. Tuto tezi potvrzuje např. Kelly McGonigal ve své knize Willpower Instinct. Vůle se dá snadno posilovat třeba tím, že si každý den stanovíte vlastní termíny, do kdy dokončíte nějaký úkol, a těch se budete držet. Nebo že se budete soustředit na to stát rovně. Vyberte si cokoliv, co vyžaduje vaši vůli a dělejte to každý den. Díky tomu budete vůli moci posilovat. Já jsem si vybral stání v MHD místo sezení a chození rovně. Tím posiluji vůli, kterou potom „spaluji“ na běhání. 

Je to jednoduché - dělejte to, co doplňuje zásoby vaší vůle. Ty budete potom moci spalovat na budování nového zvyku.​

Na únavu neumřete. Před každým běháním se mi chce spát. Cítím únavu, nechce se mi. Prvních deset minut mě tady bolí pata, tady prst, tady stehno. V polovině je vše dokonalé a mám skvělou náladu. Nepřijde to ale hned – všimněte si, že prvních pár minut se musím doteď překonávat. Ale jde to s praxí, když víte, že na únavu se neumírá.

Jak posilujete vy vaši vůli a jaké zvyky chcete vybudovat?​